Fenntartható kombucha, fenntartható csomagolás. DRS rendszer információk.

Kombuchánk minden kortya a Távol-Kelet teáiról, természetes erjesztési folyamatokról és ízekről mesél. Blogunkban mi is erről fogunk.
május 29, 2024
Fenntartható kombucha, fenntartható csomagolás. DRS rendszer információk.

2024. január 1-től országos szinten bevezetésre kerül a belföldön forgalomba hozott kötelező visszaváltási díjas termékek visszaváltási rendszere, a DRS (Deposit Return System).

A kötelező visszaváltási rendszerbe tartozó termékek körét a 450/2023. (X.4.) kormányrendelet határozza meg.

A rendelet értelmében szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék (tej és tejalapú italtermékek kivételével), melynek csomagolása műanyag (PET), fém vagy üveg alapanyagú és 0,1 – 3 literig terjedő űrtartalommal bír, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősül.

Az italcsomagolások nagyobb része azonban nem újrahasználható, azaz egyszer használatos, ún. egyutas göngyöleg, mely a fogyasztást követően hulladékká válik; ez megfelelő össze-gyűjtés és előkezelés után újrafeldolgozható anyagként későbbi palackok alapanyagává válhat.

A visszaváltási rendszerben a vásárlók a 2024. január 1. után forgalomba hozott, nem újrahasználható italcsomagolásokra 50 Ft visszaváltási díjat fizetnek, amit azonban visszakapnak, ha az üres csomagolásokat visszaváltásra alkalmas állapotban (nem tömörítetten, olvas-ható vonalkóddal) egy visszaváltási pontra visszaviszik.

Csak olyan italcsomagolásokra kell visszaváltási díjat fizetni, illetve visszafizetni, amelyek előzetesen regisztrálásra kerültek a szállítók/gyártók által és megkülönböztető logóval rendelkeznek:


Az említett 50 forintos visszaváltási díj ezentúl bele lesz számolva a termékek végösszegébe, ami azt jelenti, hogy vásárláskor, mint egy betétdíjat kifizetsz, és majd beváltáskor visszakapsz, vagy tovább értékesíés során a termék végső fogyasztója vissza váltja azt. 

A kötelezően visszaváltási díjas, NEM újrahasználható termékek esetén a

visszaváltási díj nem tartozik az áfa alapjába. Emiatt számláinkon  “DRS – Kötelezően visszaváltási díjas Alu doboz (+50 Ft / db)” néven külön soron fogod tuni megtalálni a számlára vonatkozó díjtételt. 

Fel szeretnénk hívni a figyelmedet, hogy mi nem vagyunk feljogosítva arra, hogy visszaváltsuk a tőlünk vagy más főzdétől, gyártótól vásárolt alu dobozokat. Ezért kérünk szépen, hogy a kijelölt visszaváltási, azaz REpontokra vidd vissza az üres dobozokat!